Tämän vuoden vastausten perusteella suomalaiset perheyritykset ovat jatkaneet vahvaa kasvua ja uskovat vahvasti liikevaihdon kasvavan myös seuraavan kahden vuoden aikana. Tulevaisuuden suhteen kasvuodotukset ovat kuitenkin tippuneet siitä, mitä odotukset olivat vielä pari vuotta sitten.
- 75 % suomalaisista perheyrityksistä on kasvattanut liikevaihtoaan viimeisen vuoden aikana.
- 88 % uskoo liikevaihdon kasvavan seuraavan 2 vuoden aikana (laskenut 8 % vuoden 2016 vastauksista).
Perheyritykset ovat perinteisesti kasvaneet orgaanisesti ja isoja riskejä välttäen tasaisella vauhdilla. Nyt kasvua haetaan entistä rohkeammin. Kolmannes suomalaisista perheyhtiöistä hakee kasvua yrityskaupoilla. Suomalaiset perheyritykset näkevät enemmän kasvumahdollisuuksia uusilla markkinoilla kuin kansainväliset kollegat.
Perheyrityksillä on huikeasti kasvumahdollisuuksia maailmalla, koska viennin osuus Suomessa on vasta 25 %. Omistajat odottavat ulkomaankaupan osuuden liikevaihdosta kasvavan 34 %:iin 5 vuoden kuluessa.
Uusilta markkinoilta löytyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja hyviä ostokohteitakin. Tärkeää on hyvän strategian ja suunnittelun lisäksi ottaa vaadittavat askeleet ja toteuttaa strateginen suunnitelma. Oikeat ihmiset ja osaaminen sekä selkeästi kommunikoitu omistajan tahtotila auttavat rakentamaan toivotunlaisen kasvun.
- 30 % perheyrityksistä suunnittelee yritysostoja.
- 60 % suomalaisista ilmoitti etsivänsä kasvun vauhdittamiseen osaamista perheen ulkopuolelta.
Kun mennään uusille markkinoille ja jos itsellä ei ole kokemusta merkittävistä yrityskaupoista, uusista markkinoista tai muutos- tai henkilöstöjohtamisesta kansainvälisessä mittakaavassa, on järkevää palkata yritykseen tätä osaamista. Optimaalista olisi varmistaa omistajastrategian ja yhtiön liiketoimintastrategian synkronointi, jotta yritysjohto pystyy toimimaan omistajan tahdon raameissa.
Miten kasvu rahoitetaan?
Perheyhtiöiden suosituin kasvun rahoitustapa ovat pankkilainat ja lainaa onkin ollut hyvin saatavilla viime vuosina. Monet perheyhtiöt ovat myös keränneet kassaa yritysostoja varten. Suomalaiset ovat ruotsalaisia kollegoitaan avoimempia listautumiselle, mutta pääomasijoitukset eivät ole suomalaisten keskuudessa niin suosittu keino rahoittaa kasvua kuin maailmalla. 21 % suomalaisista olisi valmis tuomaan ulkopuolisen Family Officen rahoittamaan kasvua.