Vastuullisuus osana kestävää kehitystä

Vastuullisuutemme pohjautuu liiketoimintastrategiaan, olennaiseksi tunnistettuihin yritysvastuun teemoihin sekä globaalin PwC-ketjun yritysvastuustrategiaan.

PwC Suomi on asiantuntijaorganisaatio, jolla on korostunut velvollisuus toimia suunnannäyttäjänä vastuullisuudessa ja kestävyysvaikutusten hallinnassa. Yhtiön strategian ja liiketoimintamallin merkittävimmät kestävyysvaikutukset, -riskit ja mahdollisuudet liittyvät henkilöstön osaamiseen ja hyvinvointiin. Yhtiö rakentaa yhteenkuuluvuutta ja läpinäkyvyyttä vaalivaa kulttuuria, joka on yhä inklusiivisempaa ja tasa-arvoisempaa koko henkilöstölle.  

Yhtiö on asettanut omalle toiminnalleen vastuullisuustavoitteet ja sitoutunut vähentämään ympäristövaikutuksia tieteelliseen tietoon pohjautuvien päästövähennystavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on varmistaa toiminnan kehitys Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. 

PwC Suomen tavoitteena on tuottaa korkealaatuista asiakaspalvelua arvojensa mukaisesti ja vaikuttaa samalla positiivisesti yhteiskuntaan. Merkittävien kestävyysvaikutusten aikaansaamiseksi vahvat ja merkitykselliset asiakassuhteet ovat olennaisia. Yhtiö on strategiansa mukaisesti verkostoitunut tärkeiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti eri kanavien kautta. Yhtiö tukee yhteiskunnan kannalta merkittäviä teemoja ja hankkeita myös vapaaehtoistyöllä. 

Tutustu vuosiraportteihimme tilikaudelta 2024

 

Yritysvastuun osa-alueemme 

PwC Suomen yritysvastuun osa-alueet perustuvat kaksoisolennaisuusanalyysiin, joka toteutettiin loppuvuodesta 2023. Olennaisuusanalyysin perusteella on tunnistettu ja valittu yhtiön oman toiminnan, arvoketjun ja sidosryhmien kannalta olennaiset kestävyysaiheet sekä niitä koskevat tiedonantovaatimukset ja tietopisteet. 

E1 Ilmastonmuutos

Asiantuntijapalveluita tarjoavana yhtiönä PwC Suomen ympäristövaikutukset koostuvat pääasiassa oman toiminnan tarpeisiin käytettävästä energiasta sekä liikematkustuksesta. Välillisesti ympäristövaikutuksia syntyy yhtiön hankintaketjusta, jossa merkittävimmät päästölähteet liittyvät teknologiaan sekä toimitiloihin. 

PwC-ketju on sitoutunut Yhdistyneiden kansakuntien Race To Zero -kampanjaan ja Pariisin ilmastosopimukseen ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen. Syyskuussa 2020 PwC-ketju julkaisi Net Zero -sitoumuksen, jonka mukaan se saavuttaa kasvihuonepäästöjen nollapäästöt vuoteen 2030 mennessä. Heinäkuussa 2021 riippumaton Science Based Targets initiative (SBTi) vahvisti PwC:n lähiajan päästövähennystavoitteet, joihin sitoumus perustuu. Sitoutuminen kattaa PwC-ketjun koko verkoston ja velvoittaa siten myös Suomen PwC:tä.

S1 Oma työvoima

Toimenpiteillä pyritään lisäämään PwC:n positiivisia vaikutuksia vahvaan työyhteisöön, henkilöstön työhyvinvointiin ja terveyteen sekä psykologiseen turvallisuuteen, työntekijöiden osallistumisoikeuksiin, palkkauksen tasoon, osaamisen kehittymiseen, tasa-arvoisuuteen ja monimuotoisuuteen sekä häirinnän ja epäeettisen toiminnan torjuntaan. 

S4 Asiakkaat ja loppukäyttäjät

PwC Suomen tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvät toimintaperiaatteet on suunniteltu suojelemaan asiakkaiden ja loppukäyttäjien tietoja siten, että luottamus varmistetaan kaikissa tilanteissa. 

PwC Suomen tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvät toimintaperiaatteet muodostuvat muun muassa PwC-ketjun eettisistä ohjeista, kolmansien osapuolien vastuullisuusvaatimuksista, sekä tietosuoja- ja tietoturvapolitiikoista. PwC Suomen noudattamat tietosuojan toimintaperiaatteet ovat linjassa OECD:n suosituksen kanssa (Recommendation of the Council concerning Guidelines Governing the Protection of Privacy and Transborder Flows of Personal Data).  

G1 Liiketoiminnan harjoittaminen

PwC Suomi noudattaa PwC-ketjun korruption vastaisia toimintaperiaatteita, jotka vastaavat YK:n yleissopimuksen mukaista korruption vastaista toimintaohjetta. PwC Suomen soveltaman PwC-ketjun politiikan tarkoituksena on estää kaikenlainen epäasiallinen vaikuttaminen liiketoimintaan ja sitä sovelletaan yhtiön kaikissa toiminnoissa.  

PwC Suomi on sitoutunut suojelemaan asian esiin nostaneita kaikenlaisilta kielteisiltä seuraamuksilta. Korruption vastaisten käytäntöjen rikkomusten tunnistamiseksi, ratkaisemiseksi ja poikkeamien korjaamiseksi on olemassa prosessi ja toimintaperiaatteet. Tämän lisäksi standardin ja paikallisten käytäntöjen noudattamista arvioidaan vuosittain ja mahdollisesti havaitut puutteet korjataan. 

PwC Suomi on sitoutunut korkeisiin eettisiin standardeihin ja avoimuuteen liiketoiminnassaan. Tämä näkyy selkeästi yrityskulttuurissa ja toimintaperiaatteissa, jotka ohjaavat päivittäistä toimintaa ja päätöksentekoa. Riskienhallinta tunnistaa ja hallitsee liiketoiminnan vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia. Tämä järjestelmä kattaa kaikki liiketoiminta-alueet ja on integroitu osaksi jokapäiväistä työtä. 

Net Zero PwC:llä

Suomen PwC:n toimintaperiaatteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi perustuvat PwC-ketjun globaaleihin toimintaperiaatteisiin.  

Yhtiö tunnistaa, että se voi asiantuntijapalveluja tuottavana yhtiönä vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla toiminnallaan vain rajallisesti. Sen sijaan vaikutus on huomattavasti suurempi, kun yhtiö tarjoaa asiakkailleen tukea heidän pyrkimyksissään ilmastonmuutoksen hillintään sekä opastaa ja tukee omaa henkilöstöään tekemään aiempaa kestävämpiä ratkaisuja. PwC:n asiantuntijat myös tukevat asiakasyrityksiä niiden kestävyysraportoinnissa sekä raportoinnin varmentamisessa. 

Syyskuussa 2020 PwC-ketju julkaisi Net Zero -sitoumuksen, jonka mukaan se saavuttaa kasvihuonepäästöjen nollapäästöt vuoteen 2030 mennessä. Heinäkuussa 2021 riippumaton Science Based Targets initiative (SBTi) vahvisti PwC:n lähiajan päästövähennystavoitteet, joihin sitoumus perustuu. Sitoutuminen kattaa PwC-ketjun koko verkoston ja velvoittaa siten myös Suomen PwC:tä. 

PwC:n tarkastelun lähtötasona on kesäkuussa 2019 päättynyt tilikausi. Vuoteen 2030 mennessä PwC on sitoutunut 

  1. vähentämään omasta toiminnastaan aiheutuvia päästöjä (scope 1 & 2) 50 % 
  2. vähentämään liikematkustuksesta aiheutuvia päästöjä (scope 3) 50 % 
  3. siirtymään kokonaan uusiutuvan sähkön käyttöön. 

PwC on myös sitoutunut tukemaan toimittajiaan asettamaan omat tieteeseen perustuvat päästötavoitteet (SBTi) siten, että ne kattavat 50 % PwC:n ostamista tuotteista ja palveluista vuoteen 2025 mennessä. 

Päästövähennysten lisäksi PwC Suomi on sitoutunut kompensoimaan jäljelle jäävät päästöt scope 1 ja 2 -päästöistä sekä liikematkustuksen päästöistä. Vuoteen 2030 saakka työmatkojen päästöt kompensoidaan vuosittain LEAF-yhteistyön (The Lowering Emissions by Accelerating Forest finance Coalitionin) kautta, joka tukee mm. metsäkadon hidastamista. Vuodesta 2030 alkaen kompensointi siirtyy 100-prosenttisesti poistohyvityksiin sitoumuksen tukemiseksi. Nämä hyvitykset syntyvät toiminnoista, jotka sitovat hiiltä ilmakehästä (esim. metsitys, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi).


Asiantuntijaorganisaationa meillä on korostunut velvollisuus olla tiennäyttäjä myös vastuullisuudessa ja ympäristövaikutusten hallinnassa, jotta voimme olla luotettava asiantuntija asiakkaillemme.

Kati Tammilehto, COO, PwC Suomi

Inklusiivisuus ja monimuotoisuus

PwC:llä pyrimme siihen, että jokainen kokee kuuluvansa joukkoon ja olevansa arvostettu omana itsenään. Rakennamme jatkuvasti yhä inklusiivisempaa, tasa-arvoisempaa sekä yhteenkuuluvutta ja läpinäkyvyyttä vaalivaa kulttuuria. 

Lue lisää

Ota yhteyttä

Kati Tammilehto

Kati Tammilehto

Partner, COO & Sustainability Leader, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 8347

Kaisa Heikkinen

Kaisa Heikkinen

Brand & Communications Leader, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7906

Seuraa ja osallistu