Globaalit trendit haastavat tulevaisuuden toimitusketjujen kyvykkyyksiä

PwC:n maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan toimitusketjut ovat kokemassa suurinta muodonmuutosta vuosikymmeniin. Geopoliittiset kriisit, teknologian kehitys ja ilmastonmuutos, muiden häiriötekijöiden ohella, pakottavat yritykset keksimään toimitusketjut uudelleen sopeutuvammiksi, kestävämmiksi ja älykkäämmiksi. Johtavat organisaatiot panostavat toimitusketjun läpinäkyvyyteen, tekoälyn ja robotiikan kaltaisten teknologioiden hyödyntämiseen ja organisaatiorajat ylittävään yhteistyöhön toiminnan optimoimiseksi.  

Myös suomalaisyritykset kohtaavat lähivuosina näitä kasvavia haasteita toimitusketjuissaan. Tutkimuksen suomalaisen otoksen mukaan suomalaiset toimitusketjujen johtajat näkevät samojen trendien luovan painetta toimitusketjuille kuin vastaajat globaalisti. Eroa ilmenee vain joissain painotuksissa. Esimerkiksi 74 % suomalaisvastaajista arvioi vastuullisuusvaatimuksilla olevan suuri vaikutus 2030 vuoteen mennessä, kun vastaava luku globaalisti oli 48 %. Mahdollisesti pakottava vastuullisuuslainsäädäntö otetaan Suomessa keskimääräistä vakavammin tai sitten toimitusketjun vastuullisuus nähdään Suomessa kaupallisesta näkökulmasta merkittävämpänä. Toinen PwC:n pohjoismaiseen operatiivisen toiminnan vastuullisuuten liittyvä tutkimus antaa viitteitä jälkimmäisestä, sillä sen mukaan toimitusketjun muutokset nähdään toiseksi tärkeimpänä arvontuojana vastuullisuuden kehittämisessä, uusien valikoimamahdollisuuksien luonnin jälkeen. 

Globaalisti toimitusketjuihin vaikuttavat muutostrendit

1. Lisääntyvät toimitusketjun häiriöt  

Geopoliittiset, kauppa- ja energiakriisit, äärimmäiset sääilmiöt, hintojen nousut, inflaatio ja infrastruktuurin seisokit kurittavat toimitusketjuja. Häiriöt vaikuttavat vakavasti muun muassa työvoima-, kuljetus- ja raaka-ainekustannuksiin myynnin menetysten lisäksi.  

Häiriövalmiuksista tärkeänä nähtiin esimerkiksi ns. ”plug-and-play” -tyyppinen valmius toimituspaikkamuutoksiin häiriön sattuessa. 83 % parhaita käytäntöjä edustavista vastaajista mainitsi nämä valmiudet kriittisinä.

2. Kasvavat vastuullisuusvaatimukset 

Asiakkaiden ja rahoittajien odotukset vastuullisuuden tason merkittävästä nostosta ovat yksi merkittävimmistä toimitusketjujen muutosta ohjaavista trendeistä. Vastuullisuusvaatimuksia koskevien regulaatioiden voimakas lisääntyminen vaikuttaa erityisesti eurooppalaisiin yrityksiin, joilta odotetaan tiukempaa raportointia, ympäristöystävällisten toimintatapojen käyttöönottoa ja sosiaalisesta vastuullisuudesta huolehtimista erityisesti EU:n uusien säädösten, kuten CSRD:n, CSDDD:n ja CBAM:in myötä. 

91 % vastaajista näkee kiertotalous-, net-zero ja muilla vastuullisuustavoitteilla olevan vaikutusta verkoston suunnittelussa, skenaarioiden simuloinnissa ja toteutuksen optimoinnissa.

3. Verkostoituneet ekosysteemit 

Arvoketjun eri toimijoiden muodostamat, verkostoituneet ekosysteemit kilpailevat keskenään kattavuudesta ja kehittyneisyydestä. Parhaat yritykset onnistuvat valitsemaan ekosysteemeistä ne, joissa kannattaa olla mukana varmistaakseen avoimen tiedonjaon, verkottuneen yhteistyön ja yhteisen toiminnan innovoinnin (raaka-ainetuottajista asiakkaisiin saakka).

91 % vastaajista piti ekosysteemilaajuisen toimitusketjujen näkyvyyden ja yhteistyön hyvin tärkeänä tai maltillisen tärkeänä.

4. Uusien liiketoimintamallien tukemisen kasvava tarve

Muuttuva liiketoimintaympäristö pakottaa uusien palveluorientoituneiden ja kestävyysperusteisten liiketoimintamallien kehittämiseen. Asiakkaat odottavat entistä parempaa palvelutasoa (esim. nopeaa toimitusta), mutta yhä enemmän myös palvelulähtöisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. 

Tutkimuksen vastaajat pitivät uusien liiketoimintojen tukemista tärkeänä. Esimerkiksi 80 % piti hyvin tärkeänä mukautuvan verkoston, simuloinnin ja optimoinnin kyvykkyyksiä. Lisäksi yli puolet pitivät taloudellisen toimitusketjujen suunnittelua tärkeänä.

5. Kasvava osaamis- ja työvoimapula

Globaalit trendit työvoiman saatavuudessa vaikuttavat myös suomalaisyrityksiin ja toimitusketjuihin, erityisesti teknisesti vaativilla aloilla, kuten elektroniikka-, teknologia- ja lääketeollisuudessa. Myös logistiikka- ja kuljetusalalla on suuria haasteita avoimien työpaikkojen täyttämisessä, mikä hidastaa liiketoiminnan kasvua ja häiritsee päivittäisiä operatiivisia toimintoja.

6. Teknologinen kehitys ja tekoäly

Teknologinen kehitys ja tekoälyn käyttöönotto mullistavat toimitusketjujen hallintaa sekä tarjoavat uusia mahdollisuuksia parantaa joustavuutta, näkyvyyttä ja kestävyyttä. Tekoälypohjaiset ratkaisut, kuten päätöksenteon tukijärjestelmät ja digitaaliset kaksoset, mahdollistavat reaaliaikaisen datan hyödyntämisen ja ennusteiden tekemisen, jotka optimoivat toimitusketjuja ja auttavat ennakoimaan häiriöitä. 

Uusista digitaalisista ratkaisuista tutkimuksessa nousivat kiinnostavimpina erityisesti digitaalinen kaksonen ja päätöksenteon avustajat. 56 % vastaajista näki digitaalisten kaksosten nousevan tärkeään rooliin jo 1-2 vuoden sisällä.

Mihin kyvykkyyksiin kannattaa panostaa? 

Perinteisesti toimitusketjut on suunniteltu vastaamaan ensisijaisesti yritysten sisäisiin palvelu-, laatu-, ja kustannustavoitteisiin. Pysyäkseen kilpailukykyisinä, niiden täytyy nyt uudistua vastamaan nopeasti ja ketterästi myös ulkoisiin lisävaatimuksiin. Näkemyksemme mukaan on keskeisiä kyvykkyyksiä, jotka mahdollistavat paremman vasteen lisääntyviin toimitusketjun vaatimuksiin. Tässä esimerkkejä kyvykkyyksistä, joita johtavat yritykset kehittävät tällä hetkellä. 

Hankinta- ja toimitusverkoston mukautuvuus 

Joustavat, useita hankintalähteitä ja toimitusreittejä hyödyntävät toimitusketjut tukevat geopoliittisten muutosten, raaka-aineiden saatavuuden heilahteluiden ja ympäristöllisten häiriöiden hallintaa. Paikallisesti optimoidut rakenteet sekä hajautetut tuotanto- ja jakelupisteet lisäävät toimitusvarmuutta ja nopeuttavat reagointia kysyntämuutoksiin.  

Vastuullisuusvaikutusten arviointi osana toimitusketjun suunnittelua ja optimointia 

Kestävyystavoitteet eivät ole enää erillinen lisä, vaan olennainen osa arvoketjun arvolupausta. Vastuullinen hankinta, energiatehokkaat prosessit ja vähäpäästöiset logistiikkaratkaisut luovat kilpailuetua ja varmistavat, että yritys vastaa sekä asiakaskysyntään että kasvaviin vastuullisuusvaatimuksiin.  

Arvoketjuekosysteemin laajuinen yhteistyö ja läpinäkyvyys toimitusketjun ohjauksessa 

Arvoketjujen tuntemus ja toimitusten monitorointi yrityksen omaa arvoketjua laajemmin mahdollistaa onnistuneemman varastojen optimoinnin ja nopeamman reagoinnin häiriötilanteissa. Läheinen yhteistyö ketjun eri toimijoiden kesken on välttämätöntä, jotta tiedonjakaminen ja muutoksiin reagointi saadaan toteutettua tarvittavalla tasolla.   

Datavetoiset toiminnot ja digitaalisen teknologian tehokas hyödyntäminen 

Digitaalisten työkalujen, digitaalisten kaksosten, tekoälyn ja analytiikan avulla toimitusketjussa voidaan tunnistaa erilaisten päätösten todennäköiset vaikutukset, kysynnän vaihtelut ja häiriöriskit jo etukäteen. Datapohjainen päätöksentekemisen ja päätöksen onnistumisen arvioinnin tuki, varastotasojen optimointi ja toimitusten varmistaminen tuovat kilpailuetua ja parantavat kannattavuutta.  

Joustavat toimitus- ja jakeluratkaisut tukemaan erilaisia liiketoimintamalleja 

Asiakkaiden vaatimusten ja markkinoiden muutosten kiihtyessä toimitus- ja jakeluratkaisujen ketteryys on kriittinen tekijä. Modulaariset ratkaisut, jotka sopeutuvat tehokkaasti kysyntäpiikkeihin tai tuotannon muutoksiin, pitävät kustannukset kurissa ja parantavat palvelutasoa. 

Tuotekompleksisuuden hallinta uusien vaatimusten paineessa 

Kestävyyden, kustomoinnin ja uusien liiketoimintamallien vaatimukset lisäävät tuotekompleksisuutta, mikä taas johtaa toimitusten ja toimittajien monimuotoisuuden lisääntymiseen. Tuotevarianttien tehokas hallinta, modulaarisuus ja standardointi auttavat hallitsemaan monimutkaisuutta, tehostamaan tuotantoa ja lyhentämään markkinoille menoaikaa. 

Miten PwC voi tukea? 

Tuemme suomalaisyrityksiä tulevaisuuden toimitusketjujen kyvykkyyksien kehittämisessä. Meillä on laaja kokemus joustavien toimitusketjujen ja jakelumallien rakentamisesta, arvoketjun kestävyyden vahvistamisesta, kiertotaloutta tukevien liiketoimintamallien luomisesta, datavetoisten ratkaisujen ja tekoälypohjaisten työkalujen hyödyntämisestä sekä tuotekompleksisuuden hallinnasta.

Olemme tukeneet asiakkaitamme esimerkiksi tuotannon, kuljetusten ja jakelun läpinäkyvyyden parantamisessa sekä prosessien ja tuotevalikoiman standardoinnissa. Käytännönläheisellä ja todennetulla osaamisella varmistamme, että yrityksesi kyvykkyydet vastaavat muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin ja luovat kestävää kilpailuetua. 

Lataa globaali tutkimuksemme

Reinventing supply chains 2030

Contact us

Virpi Lehtisaari

Virpi Lehtisaari

Operations Consulting, PwC Finland

Tel: +358 (0)20 787 7300

Markus Kärki

Markus Kärki

Partner, Operations Consulting, PwC Finland

Tel: +358 (0)20 7877952

Pekka Pesonen

Pekka Pesonen

Partner, Operations Lead, PwC Finland

Tel: +358 (0)20 787 7297

Seuraa ja osallistu