Yrityksen varautuminen poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin

Organisaatioilla on usein lakisääteinen velvollisuus varautua poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin, kuten esimerkiksi luonnonkatastrofeihin, sähkökatkoksiin tai vakaviin tartuntatauteihin. Joillekin organisaatioille toimintakyky poikkeusoloissa on liiketoiminnan kannalta jopa välttämätöntä.

Valmiuslaki määrittelee poikkeusolot ja sen tarkoituksena on suojata väestöä, turvata talouselämää, ylläpitää oikeusjärjestystä ja turvata alueellinen koskemattomuus poikkeusoloissa. Poikkeusoloihin voi kuulua esimerkiksi aseellinen hyökkäys tai sen uhka, suuronnettomuus tai vakava ja laajalle levinnyt tartuntatauti. Suomi on käyttänyt valmiuslakia kahdesti Covid-19-pandemian aikana vuonna 2021.

Esimerkiksi terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluiden sekä kriittisten liikennejärjestelmien toimivuuden vaarantuminen tai elintärkeiden hyödykkeiden, kuten energian, veden, elintarvikkeiden ja lääkkeiden saatavuuden estyminen voi laukaista poikkeustilanteen. Myös tieto- ja viestintäteknisiin palveluihin ja tietojärjestelmiin kohdistuvat kyberhyökkäykset voivat vaarantaa yhteiskunnan toimintakyvyn.

Ota yhteyttä

Timo Kangas

Risk Management, PwC Finland

+358 (0)20 7877831

Lähetä viesti

Jarkko Sihvonen

Partner, Risk Advisory Services, PwC Finland

+358 (0)20 787 7771

Lähetä viesti

Häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi:

  • Laaja-alainen ja pitkäkestoinen sähkökatko
  • Voimakas luonnonilmiö kuten myrsky
  • Laaja ja pitkäkestoinen vesikatko.

Tarjoamme erilaisia palveluita organisaatioiden varautumisen tueksi. Voimme auditoida tai kehittää yksittäisen osa-alueen varautumisprosessia tai auttaa luomaan kokonaisvaltaisen varautumissuunnitelman, jossa varautuminen integroidaan osaksi liiketoiminnan jatkuvuuden hallintaa. Autamme myös valmistautumaan mahdollisiin liiketoimintaa uhkaaviin laajempiin häiriötilanteisiin.

Kaikki varautumisen palvelumme tuotetaan asiakkaan kanssa tiiviissä yhteistyössä ja luottamuksellisesti.

Seuraa ja osallistu