EU:n datasääntely
Euroopan komission julkistama ehdotus datasäädökseksi (Data Act) on osa EU:n datastrategiaa ja merkittävin sen viidestä lainsäädäntöehdotuksesta. Säädöksen tarkoituksena on lisätä tuotteista ja palveluista peräisin olevan tiedon saatavuutta ja hyötykäyttöä EU:n sisämarkkinoilla. Lisäksi se pyrkii luomaan yhtenäiset säännöt ja tasapuoliset olosuhteet kaikille toimijoille sekä tuleville, sektorikohtaisille datan jakamisen velvoitteille.
Eräs haasteista on nykyisen sääntelyn, kuten EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, yhteensovittaminen uusien ehdotusten kanssa. Haasteena voidaan pitää datan laajaa määritelmää: säädösehdotuksessa data tarkoittaa “kaikkea toimenpiteiden, tosiseikkojen tai tietojen digitaalista esittämistä sekä kaikkia tällaisten toimenpiteiden, tosiseikkojen ja tietojen koosteita“ (2 artikla). Datan jakamisen velvoitteet ovat myös huomattavan laajat. Säädös edellyttää myös, että käyttäjiä on informoitava selvästi oikeuksista, datasta ja sen käytöstä. Käyttäjät voivat olla sekä yksilöitä että organisaatioita.
Dataa tuottavat esimerkiksi verkkoon kytketyt esineet (Internet of Things, IoT), terveydenhuollon laitteet sekä virtuaaliavustajat. IoT-teknologian osalta suurta potentiaalia on nähtävissä erityisesti ajoneuvoissa ja älykkäässä rakentamisessa. Datasäädös velvoittaa yritykset toimittamaan esineiden internetiin kytkeytyneiden IoT-laitteiden tuottamaa dataa käyttäjilleen - sekä yksilöille että yrityksille. Tämä antaisi käyttäjille enemmän valinnanvaraa palveluntarjoajissa ja lisäisi siten kilpailua markkinoilla. Liikesalaisuuksien hallinta ja henkilötietojen käsittely tulevat olemaan keskeisiä haasteita.
Koska käyttäjillä olisi lakisääteinen oikeus vaihtaa pilvipalveluntarjoajaa, näiden palveluiden on oltava teknisesti yhteentoimivia. Komissiolta on myös tulossa malliehtoja datan jakamiseen yritysten välillä perustuen FRAND-ehtoihin (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory). FRAND-ehdot liittyvät siihen, että standardoitua teknologiaa patentoinut taho sitoutuu myöntämään lisenssejä kolmansille osapuolille, myös kilpailijoilleen.
Säädöksen arvioidaan astuvan voimaan aikaisintaan vuonna 2024. Paljon yksityiskohtia on kuitenkin vielä avoimina ja millä tavoin ne vaikuttavat käytännössä organisaatioiden toimintaan. Tässä vaiheessa on oiva hetki yrityksessänne varmistaa, miten datan merkitys liiketoiminnalle ymmärretään, onko datan tunnistaminen, luokittelu ja hallinta kunnossa sekä tutustua säädöksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja riskeihin.