Arvonmääritys

Arvonmääritys on prosessi, jonka tarkoitus on selvittää yhtiön tai muun omaisuuden arvo tiettynä hetkenä. Tarve arvonmäärityksille ja niille asetetuille edellytyksille lisääntyyvät koko ajan sijoitus- ja liiketoiminnassa, taloudellisessa raportoinnissa ja verotuksessa. Arvonmääritykselle on usein tarvetta silloin, kun saatavilla ei ole hintaa jollekin yhtiölle tai omaisuuserälle. 

Teemme Suomessa vuosittain kymmeniä yritysten, liiketoimintojen ja eri omaisuuserien arvonmäärityksiä erilaisissa tilanteissa. Usein arvonmääritykselle on tarvetta osana jotain suurempaa kokonaisuutta, kuten yrityskauppaa, konsernin sisäistä transaktiota, riitaa tai tilinpäätöksen laadintaa. Toimeksiantomme myös toistuvat usein, koska arvon kehittyminen kiinnostaa. 

Hyvä arvonmääritys vaatii ymmärrystä yritystoiminnasta, talous- ja rahoitusteoriasta, säännöistä ja käytännöistä, sekä tietojen oikeaa käyttöä ja mallintamisen osaamista. Meiltä löytyy asiantuntijat, jotka hallitsevat tämän kaiken ja voivat siten tarjota tarkasti laadittuja arvonmäärityksiä.

Esimerkkejä toimeksiannoistamme

Yrityksen arvonmääritys

Yrityksen arvonmääritys on tyypillisin arvonmäärityksen muoto. Siitä puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten koko yrityksen tai sen osan arvonmääritystä, joka tehdään joko liiketoiminnasta tai osakekannasta. Tarkoitus on yleensä saada selville jonkin yrityksen omistajalle kuuluvan omaisuuserän, kuten osakkeiden, arvo. 

Yrityksen arvonmäärityksiä tehdään todella monenlaisiin tarkoituksiin. Arvonmäärityksen tarkoituksena on tuottaa informaatiota jonkin päätöksenteon tai muun asian, kuten tilinpäätöksen tueksi tai verotuksen pohjaksi. 

Esimerkkinä yhtiön arvonmäärityksestä määritimme osakekantojen arvot eräälle mainosalan konsernille kaikista konserniin kuuluvista yhtiöistä. Arvonmääritystä tarvittiin, koska eri tytäryhtiöillä oli vähemmistöomistajia ja eri omistajatahoilla oli tarkoituksena vaihtaa tytäryhtiöiden osakkeita emoyhtiön osakkeisiin. Tällöin omistus olisi mahdollista keskittää yhteen yhtiöön ja tätä kautta konsernin johtaminen ja yhtiöiden yhteistyö helpottuisi. 

Liiketoiminnan arvonmääritys

Yrityksen arvonmäärityksen lähtökohta on sen liiketoiminnan arvonmääritys. 

Liiketoiminnan arvonmääritys voi olla haastavaa, jos se on osa suurempaa kokonaisuutta. Tämä on erityisesti totta tilanteissa, joissa yrityksellä on useita liiketoimintoja. Tällöin yksittäisen liiketoiminnan tuotot, kulut ja sen käyttämä omaisuus ja velat pitää saada luotettavasti yksilöityä ja eroteltua muusta. 

Fairness opinion -lausunnot

Fairness opinion -lausunnon tarkoitus on arvioida, onko yrityskaupassa tarjottu hinta reilu. Tyypillinen tapaus on silloin, kun joku on ostamassa pörssiyrityksen tai kun kaksi tai useampi yritys on fuusioitumassa niin, että kummankin yrityksen omistajat jatkavat omistajina. Fairness opinion -lausunnon laatiminen vaatii osaamisen ja tarkkuuden lisäksi erityisesti puolueettomuutta ja tasapuolisuutta. 

Taloudellisen mallin rakentaminen tai tarkastus

Ennen taloudellisen mallin rakentamista on syytä määritellä mallin käyttötarkoitus ja mihin kysymyksiin mallin avulla haetaan vastauksia. Lisäksi on tärkeää kartoittaa mitä syöttötietoja on käytettävissä ja suunnitella mallin rakenne etukäteen esimerkiksi havainnekuviona. Tyypillisesti taloudellinen malli sisältää tulos-, tase- ja kassavirtalaskelmat. Näihin kytkeytyvät usein muun muassa investointi- ja rahoituslaskelmat sekä käyttötarkoituksesta riippuen myös arvonmääritys. Yleensä taloudellista mallia päivitetään aika ajoin, joten malli on hyvä suunnitella helppokäyttöiseksi ja päivityskelpoiseksi. 

Taloudelliset mallit ovat joskus monimutkaisia ja niiden tarkastaminen ulkopuolisella asiantuntijalla on hyvä keino lisätä varmuutta ja minimoida virheiden mahdollisuus. Tarkastaminen (Model Review / Model Audit) on monesti myös ulkopuolisen rahoittajapankin edellytys esim. investointihankkeen yhteydessä.  

Olemme laatineet tai tarkastaneet taloudellisia malleja muun muassa useisiin rakennus- ja tuulivoimahankkeisiin.

Kiinteistön ja metsävarallisuuden arvonmääritys

Kiinteistöjen ja metsävarallisuuden arvonmääritys eroaa muun yritystoiminnan arvonmäärityksestä menetelmien ja oletusten, esimerkiksi, tuottovaatimuksen arvioimisen osalta niin paljon, että se vaatii erityistä osaamista. 

Meiltä löytyy vahvaa osaamista kiinteistöjen arvonmäärityksistä ja kauttamme onnistuvat kaikenlaiset toimialaan liittyvät arvonmääritykset. 

Aineettoman omaisuuden arvonmääritys

Aineettoman omaisuuden arvostustarve liittyy useimmiten joko tilinpäätöksiin, kuten IFRS 3:n mukaisiin hankintamenolaskelmiin, tai verotuksellisiin asioihin, kuten siirtohinnoitteluun.

Olemme arvioineet muun muassa teknologian arvoa, kun teknologiaa ollaan oltu luovuttamassa uuteen yhtiöön, joka tulee hyödyntämään teknologiaa ja vastineeksi yhtiö maksaa teknologiasta omilla osakkeillaan. 

Tilinpäätösstandardien edellyttämät arvonmääritykset

Käyvän arvon määrittäminen tulee eteen IFRS-tilinpäätösstandardeja seuraavalla yrityksellä yrityskauppoja tehtäessä (IFRS 3), niiden jälkeen (IAS 36) tai solmittaessa vuokrasopimuksia (IFRS 16). 

Kun eräs suuri suomalainen yhtiö oli ostamassa yritystä ulkomailta, arvioimme osana taloudellista ja verotuksellista due diligence -selvitystä yrityskaupan vaikutusta ostavan yrityksen tilinpäätökseen. Laadimme alustavan hankintamenolaskelman, jota käytimme kaupan toteutumisen jälkeen koko laskelman laatimisen pohjana. Tämän prosessin yhteydessä määritimme käyvät arvot yrityskaupan myötä hankituille asiakassuhteille, brändille ja tilauskannalle.

Etenkin yrityskaupoissa syntyvälle liikearvolle joudutaan vuosittain tekemään arvonalentumistestaus. Tarjoamme tähän liittyen monentyyppistä apua. Autamme diskonttauskorkojen laadinnassa, laskelmien tekemisessä ja dokumentoinnissa ja kaikessa muussa arvonalentumistestaukseen liittyvässä. Olemme auttaneet esimerkiksi erästä yhtiötä jakamaan uudestaan taseessa olevan liikearvon, kun yhtiö muutti liiketoimintasegmenttejään. 

Optiot ja muut kannustinjärjestelmät

Olemme suunnitelleet esimerkiksi erään suomalaisen yhtiön henkilöstölle kolmen vuoden pituisen kannustinjärjestelyn, jossa palkitseminen sidottiin yhtiön arvon kehittymiseen. Rakensimme menetelmän, jolla yhtiön arvo pystyttiin arvioimaan sekä kannustinjärjestelmän alussa että kolmen vuoden päästä. Kiinnitimme erityisesti huomiota järjestelmän selkeyteen ja siihen ettei menetelmä olisi riippuvainen vain yhden vuoden tuloksesta.

Kannustinjärjestelmien suunnittelun lisäksi teemme arvonmäärityksiä paljon tilinpäätöksiä varten. IFRS 2 -tilinpäätösstandardi edellyttää, että useille henkilöstön osakepohjaisille palkitsemisjärjestelyille pitää määrittää käypä arvo. Koska erilaisia tapoja rakentaa palkitsemisjärjestelyjä on useita ja palkitsevat yritykset ovat erilaisia, niin myös niiden käyvän arvon määrittäminen vaihtelee paljon tapauksesta toiseen. 

Määritämme optioiden arvoja myös tuloverotusta varten. 

Verotukseen liittyvät arvonmääritykset

Verotuksessa arvonmäärityksiä tarvitaan usein. Olemme arvioineet esimerkiksi eräässä toisessa EU-maassa sijaitsevan tehtaan liiketoiminnan arvon asiakkaamme pohtiessa, olisiko järkevää keskittää tuotantoa enemmän Suomeen. Arvonmäärityksen pohjalta laskimme veroseuraamukset toisessa maassa ja Suomessa. Arvonmäärityksessä otettiin huomioon myös tehtaan sulkemisen kustannukset ja liiketoiminnan siirron vaikutukset. 

Teemme arvonmäärityksiä useimmiten siirtohinnoittelutilanteissa yhdessä siirtohinnoitteluasiantuntijoidemme kanssa, kun samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välillä tehdään liiketoimia. 

Rajat ylittävässä siirtohinnoittelussa arvonmääritykset voivat olla vaikeita. Eri maiden veroviranomaisten odotukset, sovellettavat säännöt ja käytännöt vaihtelevat. Lisäksi eri maiden veroviranomaiset ovat huolissaan oman maansa verokertymästä, jolloin rajat ylittävästä siirtohinnoittelusta tulee nollasummapeliä verojen näkökulmasta. 

Konsernien tekemät kahden suomalaisen yrityksen väliset kaupat ovat yleensä helpompia, koska kauppasummat, ja samalla myös verot, pysyvät Suomen rajojen sisällä. 

Teemme lisäksi arvonmäärityksiä energiaverotusta sekä lahja- ja perintöverotusta varten. 

Riitatilanteet

Yleensä riitatilanteita varten tarvitaan joko yrityksen tai liiketoiminnan tai jonkin yksittäisen omaisuuserän käypä arvo jonakin tiettynä ajankohtana. 

Toimeksiantojen osana olemme usein olleet kuultavina eri oikeusasteissa, joko käräjä-, hovi- tai välimiesoikeudessa. Lisäksi riitatilanteita varten olemme laatineet tyypillisesti laajan arvonmääritysraportin ja kommentoineet vastapuolen arvonmääritysasiantuntijan laatimaa arvonmääritystä. 

Riitatilanteissa meillä on ollut tarvetta joskus myös määrittää jonkun asian arvo olettaen, että jotain tosiasiassa tapahtunutta ei olisi tapahtunut. Yleensäkin riitatilanteissa arvonmäärityksiä joudutaan usein tekemään tilanteissa, jotka ovat tapahtuneet vuosia sitten. Tällöin erityisenä haasteena on antaa todellisten tapahtumien olla vaikuttamatta arvonmääritykseen. 

Aina riita-asioihin ei liity suoranaista arvonmääritystä. Olemme esimerkiksi mallintaneet erään elintarvikkeen tuottamiseen liittyvien kulujen määrää osana kilpailuoikeudellista prosessia. 

Apua arvonmääritykseen – Valuation Corner Finland

Valuation Corner tarjoaa kuukausittain päivittyvää tietoa toimialakohtaisista pääoman keskikustannuksista ja arvostuskertoimista.

Tutustu Suomen Valuation Corner -palveluun

 

Miten voimme auttaa?

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Ota yhteyttä

Atte Salonen

Atte Salonen

Valuation, Debt & Capital Advisory, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 8129

Esko Saura

Esko Saura

Valuations and Accounting Advisory, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 8439

Seuraa ja osallistu