CBAM - Hiilirajamekanismi

Mikä on CBAM?

Hiilirajamekanismi (CBAM) velvoittaa EU:ssa toimivat rautaa, terästä, lannoitteita, sähköä, alumiinia, sementtiä ja vetyä maahantuovat yritykset raportoimaan ja kompensoimaan EU-alueen ulkopuolella syntyneet näihin tuontitavaroihin liittyvät hiilidioksidipäästöt. 

CBAM on tällä hetkellä lokakuussa 2023 alkaneessa siirtymävaiheessa, jonka aikana yritysten on tullut aloittaa muun muassa todellisten päästötietojen pyytäminen ja käyttäminen vuoden 2024 elokuun alusta lähtien. Vaatimuksen päästöjen kompensoimisesta CBAM-todistuksia ostamalla on määrä tulla voimaan tammikuussa 2026. 

CBAM aiheuttaa yrityksille kustannuksia kahdella eri tapaa: 

  1. EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) mukaan määräytyvät CBAM-sertifikaattien hinnat
  2. Päästötietojen keräämisen ja raportoinnin aiheuttama hallinnollisten kustannusten kasvu. 

Playback of this video is not currently available

3:25


CBAM:n siirtymäkausi

Siirtymäkauden ajan maahantuojien tulee raportoida maahantuontien sekä suorat että välilliset päästöt jokaisen CBAM:n tuotekatteeseen kuuluvan tavaratyypin ja toimittajan osalta vuosineljänneksittäin. 

Raportointi ei vielä edellytä CBAM-sertifikaattien ostamista, eikä siirtymävaiheesta näin ollen vielä koidu sertifikaattien ostoon liittyviä kustannuksia. Raportointi on tästä huolimatta pakollista. Lisäksi on korostettava, että raportointivaihe mahdollistaa tulevien päästöihin liittyvien kustannusten ennakoinnin sopimuksissa, jälleenmyyntihinnoissa ja toimittajien valinnoissa.

CBAM aikajana

Miten voimme auttaa

CBAM:n alaisten tuotteiden tunnistaminen ja tuontiprofiilin luominen

Analysoimme yrityksen tuontia CBAM-raportointikaudella ja luomme toimittajakohtaisia yhteenvetoja "CBAM-toimittajista” asiakkaan toimittamien tuontitietojen, tulliviranomaisen, huolitsijan tai toiminnanohjausjärjestelmän tietojen perusteella. Tuontianalyysimme perusteella voimme tässä vaiheessa antaa myös suosituksia tuotteiden uudelleenluokittelusta eri tullinimikkeille, jos alkuperäinen nimike on väärä, eivätkä tavarat kuulu CBAM:n soveltamisalaan. PwC:llä on laaja kokemus tuotteiden luokittelusta, jonka ansiosta voimme kehittää ja ottaa käyttöön käytäntöjä uusien sekä olemassa olevien tuotteiden luokittelun yksinkertaistamiseksi.

Tietojen kerääminen ja viestintä toimittajien kanssa

Elokuusta 2024 alkaen yritysten on kerättävä todellisia päästötietoja tuomistaan tuotteista, mikä on luultavasti CBAM:n suurimpia haasteita aiheutettava osa-alue. Voimmekin auttaa tietojen keräämisessä muun muassa tarjoamalla yksinkertaistetun Excel-pohjan, joka on Euroopan komission tarjoamaa versiota huomattavasti käyttäjäystävällisempi. Lisäksi voimme toimittaa sähköpostiviestipohjan kolmansien maiden tavarantoimittajien kanssa käytävään viestintään. Tämä luonnos voidaan lähettää yhdessä Excel-pohjan kanssa, jotta toimittajille saadaan välitettyä tiedot heiltä vaadittavista toimenpiteistä.

Päästölaskelmat ja due diligence

Jos toimittaja toimittaa päästötiedot ja muut vaadittavat tiedot käyttämällä Excel-pohjaamme tai muuta hyväksyttävää muotoa, laskemme suorat ja epäsuorat päästöt CBAM-asetuksen liitteissä esitettyjen menetelmien mukaisesti. Tämä prosessi sisältää myös raportoitujen päästömuuttujien todentamisen. Pidämme jatkuvasti yhteyttä toimittajiin varmistaen yhtenäisten tuotantomenetelmien ja siten pätevien laskentaperusteiden jatkumisen raportointikausien välillä. Tällä taataan tietojen oikeellisuus ja CBAM-sääntöjen noudattaminen. 

Tapauksissa, joissa toimittaja ei toimita päästötietoja, käytämme komission julkaisemia "oletusarvoisia" päästöarvoja CBAM-tuontitietojen täydentämiseen, mikä varmistaa CBAM-sääntöjen noudattamisen, vaikka todellisia päästötietoja ei olisikaan saatavilla. Raportoimme toimittajista, jotka eivät noudata CBAM:a, ja toimittaa tarvittavat asiakirjat komissiolle todisteeksi pyrkimyksistä noudattaa päästöraportointivelvollisuuksia. Lisäksi voimme auttaa kehittämään due diligence -menettelyä raportointitoimien todistamisen osalta yrityksen vaatimustenmukaisuuteen sitoutumisen osoittamiseksi ja CBAM:n vastaisesti toimivista toimittajista aiheutuvia riskejä vähentääkseen. 

CBAM:n alaisten tuotteiden tunnistaminen ja tuontiprofiilin luominen

Analysoimme yrityksen tuontia CBAM-raportointikaudella ja luomme toimittajakohtaisia yhteenvetoja "CBAM-toimittajista” asiakkaan toimittamien tuontitietojen, tulliviranomaisen, huolitsijan tai toiminnanohjausjärjestelmän tietojen perusteella. Tuontianalyysimme perusteella voimme tässä vaiheessa antaa myös suosituksia tuotteiden uudelleenluokittelusta eri tullinimikkeille, jos alkuperäinen nimike on väärä, eivätkä tavarat kuulu CBAM:n soveltamisalaan. Meillä on laajaa kokemusta tuotteiden luokittelusta, jonka ansiosta voimme kehittää ja ottaa käyttöön käytäntöjä uusien sekä olemassa olevien tuotteiden luokittelun yksinkertaistamiseksi.

CBAM:n täysimittainen käyttöönotto

Kun CBAM:n täysimääräinen soveltaminen aloitetaan, odotetaan sen soveltamisalaan kuuluvien tuoteryhmien määrän kasvavan. Tuojien on kompensoitava tuontitavaroihin liittyvät päästöt ostamalla ja toimittamalla CBAM-todistuksia, joiden hinta määräytyy EU:n ETS-päästöoikeuksien viikoittaisen keskimääräisen huutokauppahinnan perusteella muodossa euroa hiilidioksiditonnia kohden. 

Valmistaudumme CBAM:n täysimääräisen soveltamisen alkamiseen jatkuvasti kehittämällä työkaluamme vastaamaan CBAM:n lopullisia vaatimuksia, jotta yrityksesi olisi helpompi arvioida tarvittavien sertifikaattien määrää, hallita niiden hankintaa, laatia päästöraportteja ja helpottaa sertifikaattien luovutusta. 

Miksi valita PwC CBAM-velvoitteiden partneriksi?

Vahvuutemme on yhteistyö eri tiimien välillä. Tulli- ja veroteknologiatiimimme tukevat sinua niin substanssin kuin CBAM-velvoitteiden automatisoinnissa. Lisäksi meiltä löytyy tarvittaessa lakipalveluita sopimusvelvoitteiden laatimiseen sekä logistiikka-asiantuntijoita toimitusketjujen muutosten miettimiseen. Lisäksi toimimme yhteistyössä ketjumme muiden maiden paikallistoimistojen kanssa, mikä mahdollistaa nopean ja vaivattoman tuen tietojen keruulle toimittajilta tarvittaessa.

Ohjevideo asiakkaillemme

Näin palautat luomamme CBAM-rapotin komission rekisteriin

Ongelmatilanteissa, olethan yhteydessä asiantuntijoihimme.

Ota yhteyttä

Aku Korhonen

Aku Korhonen

Partner, Tax and Legal Services, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7229

Arthur Österholm

Arthur Österholm

Customs, Excise & International Trade, PwC Finland

puh. +358 20 787 8344

Seuraa ja osallistu