Lisäarvo mitä? Ei kai kyseessä vaan ole tylsä konsulttipodcast..?
Ei missään tapauksessa. Tässä podissa käsitellään työelämän ydinkysymyksiä uran alkuvaiheilla olevien ihmisten perspektiivistä. Aidosti ja rehellisesti. Pöydällä on kysymyksiä mm. ylennyksistä, alan vaihtamisesta, kärsivällisyydestä ja johtamisesta. Mitä huipulle pääseminen vaatii ja missä se huippu edes sijaitsee?
Sarjassa PwC:n HR-konsultti Ella Maisonlahti keskustelee urallaan pärjänneiden henkilöiden kanssa menestymisen hinnasta ja vaikeista uravalinnoista.
Lisäarvontuottajat Spotifyssa. Tervetuloa mukaan!
Startataan Lisäarvontuottajien ykköskausi kuumalla, lähes kaikille samaistuttavalla teemalla, nimittäin menestymispaineilla!
Moni meistä tietää sen polttavan tunteen, kun pitäisi olla hieman menestyneempi, hieman pidemmällä omalla urallaan, hieman vauraampi, hieman oppineempi ja niin edelleen. Mutta korjaantuvatko menestymispaineet saavuttamalla lisää, vai löytyykö vastaus jostain muualta?
Tässä jaksossa menestymispaineita kanssamme purkaa Mimmit sijoittaa yhteisön perustaja ja sittemmin startup-yrittäjäksi ryhtynyt Pia-Maria Nickström.
Jälkilöylyillä päivän teemoja kanssamme pohtii PwC:n Jussi Leinonen.
Tervetuloa mukaan!
Työelämä käy tällä hetkellä läpi kokonaisvaltaista myllerrystä. Eilisen pelikirjat on heitetty roskiin ja tämän päivän menestystarinat luodaan uusilla resepteillä. Mitä yksilön kannattaa osata, jos hän haluaa pärjätä työelämässä vuonna 2024?
Tästä me keskustelemme tänään tubettaja ja yrittäjä Jalmari Karvisen kanssa. Jalmarin koko ammattia ei ollut vielä tovi takaperin olemassa ja hän uskoo vakaasti siihen, että hänen tulevaisuuden roolinsakin tulevat olemaan jotain, jolle meillä ei ole vielä nimeä.
Jälkilöylyillä päivän teemoja kanssamme ruotii PwC:n Anastasia Strandberg.
Tässä jaksossa keskustelemme tasapainosta. Emme kuitenkaan akrobatiasta, vaan työn ja muun elämän välisestä “balanssista”. Elämme kulttuurissa, joka ylistää ahkeruutta, mutta samaan aikaan julkisessa keskustelussa vilisee downshiftaajia ja kaikenlaisia firettäjiä. Miten työn, intohimon ja palkinnon välistä jännitettä kannattaisi jäsentää? Entä milloin olisi hyvä ymmärtää siirtyä sorvin äärestä vapaalle?
Näistä teemoista Ellan kanssa keskustelemaan saapuu Leijonan luolasta tuttu yrittäjä Jenni Kynnös. Jenni teki ensimmäisen exittinsä alle kolmekymppisenä ja olisi oikeastaan voinut jo eläköityä. Eläköitymisen sijaan Jenni on perustanut kaksi uutta yritystä ja toimii enkelisijoittajana. Mikä saa Jennin jatkamaan työntekoa ja mitä hän ajattelee työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta?
Jälkilöylyillä päivän teemoja kanssamme pohtii PwC:n Heikki Lähteenmäki.
Nyt puhutaan rahasta. Rahaan liittyy loputon määrä yleistä viisautta ja erilaisia sananlaskuja, kuten “Raha ei tuo onnea”, “pienistä puroista kasvaa suuri virta” ja “ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Tänään päivitämme rahaan ja palkkaan liittyviä käsityksiä.
Miten meidän kannattaisi suhtautua rahaan vuonna 2024? Mikä on nykyään hyvä palkka? Kannattaako ansiotyön ohessa tavoitella sivutuloja ja mahtuuko maailmaan ylipäätään rahan lisäksi mitään muuta?
Näitä suuria rahakysymyksiä kanssamme pohtii toimittaja, tietokirjailija ja yrittäjä, Julia Thurén. Julia on kirjoittanut useamman rahaa käsittelevän teoksen, joten häneltä saamme asiantuntevat näkökulmat polttavien rahakysymysten pohtimiseen.
Jälkilöylyillä päivän teemoja kanssamme pohtii PwC:n Roosa Kohvakka.
Moni pelkää työelämässä jumittumista. Siis sitä, että jää vuosiksi hukkaamaan omaa potentiaaliaan johonkin työhön, joka ei vain tunnu itsestä enää mielekkäältä tai edistä omaa urakehitystä. Voiko jumittumisen tunteesta päästä irti vain etenemällä ylöspäin? Vai voiko omaa uraa kehittää sivusuunnassa ja näin saada siitä jälleen mielekästä?
On monia asioita, joita yksilö voi tehdä sen eteen, että työelämä pysyy mielenkiintoisena ja stimuloivana. Tänään me keskustelemme psykologi Jaakko Sahimaan kanssa urajumeista ja etenemisestä. Jaakko on vastikään saattanut loppuun vuoden mittaisen “koeaika” -projektin, jonka aikana hän kokeili 12 eri ammattia. Jaakko siis tietää, miltä erilaiset duunit maistuvat ja miten niissä pärjätään ja kehitytään.
Jälkilöylyillä päivän teemoja kanssamme pohtii PwC:n Iida Mattila.
Onko työelämä sprintti vai maraton?
Moni meistä tietää sen polttelevan fiiliksen, kun tekisi mieli edetä uralla nykyistä tahtia nopeammin. Välillä tämä tunne voi toimia terveenä polttoaineena tarpeellisille muutoksille, mutta eskaloituessaan se voi myös aiheuttaa ahdistusta ja jopa loppuunpalamisen.
Urakiireistä kanssamme juttelee yritysvalmentaja, kirjailija, himojuoksija Petteri Kilpinen. Petteri työskentelee Lääkärikeskus Aavan hyvinvointiliiketoiminnan johtajana ja valmentajana. Aiemmin urallaan hän on toiminut mm. TBWA:n Suomen toimitusjohtajana sekä konsulttiyhtiö MPS:n toimitusjohtajana.
Jälkilöylyillä aihetta kanssamme pui PwC:n johtamisen konsultti Timo-Pekka Uotila.
Tervetuloa mukaan!
”Tunne itsesi” on muinaiskreikkalainen aforismi, jota on toisteltu iät ja ajat, mutta miten itsetuntemus oikeasti saavutetaan ja mitä väliä sillä on?
Tämän päivän jaksossa meillä on vieraana lääkäri ja valmentaja Lari Karjula. Lari on tehnyt pitkän linjan vaikuttamistyötä mm. paremman unen, terveellisempien elämäntapojen ja ihmislähtöisemmän työelämän puolesta.
Itsentuntemuksen teemaa jälkilöylyillä kanssamme pohtii PwC:n HR-asiantuntija Sari Sinnelä.
Tarvitseeko kaikkien olla maistereita? Onko internet murtanut akatemian merkityksen? Mistä muualta voi hakea eväitä urakehitykseen, kuin koulun penkiltä?
Vieraana päivän jaksossa on teknologiayhtiön Woltin tuotekehityksen Global head of talent acquisition, Laura Teerisuo. Lauran tarina on siitä mielenkiintoinen, että hänen koulupolkunsa päättyi lukioon, mutta tämä ei ole urakehitystä hidastanut. Lauran kanssa keskustelemme työelämän vaatimuksista, urakehityksestä ja pohdimme, millaisilla ominaisuuksilla ja taustoilla tämän päivän huippuduunit napataan.
Koulutuksen merkitystä jälkilöylyillä kanssamme pohtii PwC:n yritysjärjestelyjen asiantuntija Ahti Koskilahti.
Täytyykö meistä jokaisen tähdätä pomoksi, vai löytyykö osalle parempi paikka jostain muualta? Onko työkulttuurimme liian johtajakeskeinen? Entä voivatko alaiset olla liian vaativia esihenkilöitään kohtaan?
Näitä kinkkisiä kysymyksiä pohdimme tänään tekoäly-startup Pandatronin perustajan ja filosofin, Lauri Paloheimon kanssa. Laurin firma tekee tekoälypohjaista skaalautuvaa coachingia suurille organisaatioille, eli hänellä on hyvä lintuperspektiivi organisaatioissa sijaitseviin kipukohtiin ja kitkapisteisiin.
Johtajuuden teemoja jälkilöylyillä kanssamme pohtii juniorikonsulttitiimiä vetänyt Hanna Nyberg PwC:ltä.
Miten me saataisiin ihmiset jaksamaan paremmin töissä ja innostumaan työnteosta? Entä miten työntekijä voi ylläpitää omaa hyvinvointiaan ja kasvattaa resilienssiään? Näistä aiheista keskustelemme tänään innostavan ja inspiroivan Johannes Hattusen, eli Hatsolon kanssa. Hatsolo tunnetaan muun muassa breikkaajana, vaikuttajana, valmentajana ja yrittäjänä, ja hänen elämänfilosofiansa on ILO, eli innostu, luo ja onnistu!
Hyvinvointia jälkilöylyillä kanssamme pohtii PwC:n työoikeusjuristi Laura Kortesalo.