Rekrytoijan terveiset – miten valmistautua työhaastatteluun?

Saitko kutsun työhaastatteluun, mutta et ole varma miten valmistautua? Kurkkaa rekrytoijamme Ellan vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen.

Työhaastatteluun valmistautuessa on tärkeää muistaa haastattelun tarkoitus ja tavoite: siinä pyritään selvittämään molemminpuolista yhteensopivuutta eli sitä, olisitko sopiva henkilö kyseiseen tehtävään ja tiimiin sekä sitä, sopiiko kyseinen tehtävä ja tiimi sinun osaamiseen, tavoitteisiin ja toiveisiin. Parhaaseen lopputulokseen päästään avoimella ja rehellisellä keskustelulla.

Ole avoin ja rehellinen

Avoimuus ja omien toiveiden kertominen työhaastattelussa voi tuntua vieraalta ajatukselta. Monilla on pinttynyt päähän ajatus siitä, että haastattelussa pitää parhaansa mukaan pyrkiä vakuuttamaan työnantaja omasta osaamisestaan ja sopivuudestaan. Eikös siis olisi järkevää kertoa, että osaa kaiken ja on valmis tekemään sen mitä työ vaatii, jotta saan paikan? Pitkässä juoksussa tämä ei kannata. Olemalla avoin ja rehellinen on suurempi todennäköisyys päätyä tehtävään, joka vastaa juuri sinun omaa kiinnostusta ja osaamista.

Sanoita ääneen omaa osaamistasi

Miten valmistautuminen käytännössä sitten kannattaa tehdä? Tärkeää on oman osaamisen hahmottaminen ja sen ääneen sanoittaminen. Yksi keino on käydä läpi vaikkapa netistä löytyviä listoja yleisimmistä haastattelukysymyksistä ja miettiä omia vastauksia niihin. En tarkoita ulkoa opeteltujen sanatarkkojen vastauksien valmistelua, vaan sitä, että hahmottelemalla ja laveasti luonnostelemalla omia vastauksiaan mahdollisiin kysymyksiin tulee samalla miettineeksi, mitä asioita haluaa haastattelussa tuoda esiin.

Palauta oma työhistoria mieleen

Virkistä muistia oman työhistorian parissa. Ennen haastattelua kannattaa palauttaa mieleen, mitä juuri kyseisen tehtävän kannalta relevanttia osaamista on jo kertynyt: mitä työnkuvaan on kuulunut, millaisiin projekteihin on osallistunut ja mitä on missäkin roolissa saavuttanut. Hyödynnä konkreettisia esimerkkejä. Muista, että kertynyt työkokemus voi tarkoittaa myös opintojen, ainejärjestötoiminnan tai vapaaehtoistyön kautta kertynyttä kokemusta.

Mieti, miten kyseinen tehtävä sopisi juuri sinun urapolullesi

Menneen lisäksi yhtä tärkeää on pohtia tulevaa: millaisia toiveita ja tavoitteita sinulla on omalle työurallesi? Mitä haluaisit päästä oppimaan ja miten tehtävä ja yritys sopisi osaksi omaa urapolkuasi? Nämä kysymykset voivat auttaa hahmottamaan, täsmääkö kyseinen tehtävä siihen, mitä etsit. Jotta sinulla olisi mahdollisimman hyvät edellytykset arvioida yhteensopivuutta omalta osaltasi, mieti jo etukäteen, mitä lisätietoa vielä kaipaat tehtävästä tai yrityksestä, sillä haastattelu on erinomainen tilaisuus myös sinulle esittää kysymyksiä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä. Tsemppiä täydellisen matchin löytämiseen!

Ella Maisonlahti
rekrytoija, PwC Suomi

 

Ella Maisonlahti

Olemalla avoin ja rehellinen on suurempi todennäköisyys päätyä tehtävään, joka vastaa juuri sinun omaa kiinnostusta ja osaamista.

Ella Maisonlahti

Ota yhteyttä

Nora Klemelä

Nora Klemelä

Recruitment Lead, Assurance, PwC Finland

Siiri Koskilahti

Siiri Koskilahti

Recruiter, Advisory, PwC Finland

Laura Haikara

Laura Haikara

Recruiter, Assurance, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7648

Tuomas Nuotio

Tuomas Nuotio

Tax & Legal recruitments, Trainee recruitments, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7130

Elina Kontiainen

Elina Kontiainen

Assurance Trainee recruitments, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 8792

Siiri Nieminen

Siiri Nieminen

Employer Branding & Recruitment Marketing, PwC Finland

Seuraa ja osallistu