Olemme varmasti kaikki olleet tilanteessa, jossa kohdallemme osuu kiinnostava työpaikka, mutta se miten tuon omat vahvuudet esille työhakemuksessa mietityttää. Usein tätä kysymystä varten on laadittava motivaatiokirje. Onko se kuitenkaan aina paras tapa mitata hakijan osaamista?
Toiset meistä ovat hyvin lahjakkaita verbaalisesti ja kirjoittavat pyydetyn motivaatiokirjeen hyvinkin nopeasti. Kirjoittaminen ei kuitenkaan välttämättä ole kaikille se luontevin tapa kertoa omista vahvuuksistaan ja saattaa tuntienkin uurastuksen jälkeen jättää kirjoittajalle jopa epämukavan tunteen.
Rekrytoinnin täytyy kehittyä muun maailman mukana ja muuttua kohti modernimpaa hakijoiden monimuotoisuuden huomioon ottavaa tapaa jo hakuprosessin alkuvaiheessa. On tärkeää huolehtia siitä, että kaikilla hakijoilla olisi yhtenäiset edellytykset ja mahdollisuudet hakea avoimeen tehtävään ja tuoda omat vahvuudet esille. Mutta millaisilla työkaluilla voimme mahdollistaa sujuvan ja inklusiivisen hakuprosessin?
Työnhaun ei pitäisi olla liian työläs kokemus vaan parhaassa tapauksessa se käynnistää hakijan sitoutumisen yritykseen jo hakemusta tehdessä. Mahdollistaaksemme mahdollisimman sujuvan ja inklusiivisen hakuprosessin, pyrimme jatkuvasti uudistamaan rekrytointiamme kouluttautumisen ja kokeilemisen kautta. Olemme esimerkiksi antaneet hakijoille CV:n ja motivaatiokirjeen sijaan vaihtoehdoiksi vastata muutamaan kysymykseen haettavaan tehtävään ja omiin vahvuuksiin liittyen.
Mutta miten oma osaaminen ja kiinnostus työpaikkaa kohtaan kannattaa tuoda hakemuksessa esiin, oli formaatti sitten mikä tahansa? Tässä muutama vinkki:
1. Kerro lyhyesti siitä, mikä herätti kyseisessä tehtävässä mielenkiintosi ja miksi päätit hakea tehtävään. Tässä kohdassa on hyvä palata työpaikkailmoitukseen ja nostaa esiin asioita, jotka erityisesti puhuttelivat sinua.
2. Mieti mitkä ovat vahvuutesi tehtävän kannalta ja kerro siitä, miten nämä vahvuudet pääsevät oikeuksiin tehtävässä. On myös hyvä pysähtyä reflektoimaan, mitä haluaisit tehtävän myötä oppia ja mitä uutta tehtävä sinulle tuo.
3. Usein rekrytoijat haluavat tietää miksi juuri tämä kyseinen yritys kiinnostaa sinua. Kerro mitä yritys sinulle edustaa ja miksi haluaisit työskennellä siellä. Kohtaako yrityksen arvot omien arvojesi kanssa, mikä yrityksen kulttuurissa puhuttelee sinua vai onko taustalla kenties vahva asiantuntijuus ja yrityksen mahdollistama urakehitys.
Tsemppiä työnhakuun!
Nora Klemelä
Rekrytoija, Talent Acquisition, PwC Suomi
Työnhaun ei pitäisi olla liian työläs kokemus vaan parhaassa tapauksessa se käynnistää hakijan sitoutumisen yritykseen jo hakemusta tehdessä.