Millainen on hyvä CV? Kuinka pitkä sen tulisi olla ja mitä kaikkea siihen pitäisi listata? Nappaa rekrytoijamme Ellan viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua viilaamaan CV:si kuntoon.
- Kiinnitä huomiota CV:n ulkoasuun ja pituuteen.
Kokonaisuutena CV:n tulisi olla napakka, aiemman kokemuksen määrästä riippuen noin 1-2 sivua. Kiinnitä huomiota CV:n ulkoasussa erityisesti sen selkeyteen ja helppolukuisuuteen. Käytä väliotsikoita (kuten työkokemus, koulutus, kielitaito, it-taidot) sekä selkeitä värejä ja fontteja. CV:n alkuun voit lisätä lyhyen tiivistelmän itsestä, jossa kerrot muutamalla virkkeellä kuka olet, mitä osaamista sinulta jo löytyy ja mistä olet kiinnostunut tulevaisuudessa.
- Kuvaile aikaisempia työtehtäviä ja vastuita.
Työkokemus-osiossa huomio kannattaa kiinnittää tehtävänkuvan sekä omien vastuiden kuvailuun. Millaisia vastuita mikäkin tehtävä on sisältänyt? Millaisiin projekteihin olet ehkä osallistunut ja mikä roolisi on ollut niissä? Pelkkä tehtävänimike ei välttämättä kerro tarpeeksi ja sama nimike voi tarkoittaa erilaista työnkuvaa eri työpaikoissa.
- Tuo esiin haettavan tehtävän kannalta relevantit opinnot.
CV:n koulutus-osiossa on tärkeää tuoda esiin tutkinto, pääaine, mahdolliset sivuaineet sekä opintojen vaihe, jos opinnot ovat vielä kesken. Tässä osiossa voit myös tuoda esiin opinnäytetyön tai lopputyön aiheen sekä haettavan tehtävän kannalta relevantteja suoritettuja kursseja.
- Kuvaile osaamista taitotasojen avulla.
CV:ssä kannattaa tuoda esiin ainakin kielitaito, erilaiset IT-taidot ja mahdolliset sertifikaatit. Taitojen listaamista paremman kuvan osaamisesta antaa, kun lisää kunkin taidon perään taitotason esimerkiksi numeroilla 1-5 tai sanallisesti. Näitä taitoja voi tuoda esiin myös muualla CV:ssä, esimerkiksi kertomalla mitä IT-järjestelmiä olet käyttänyt sekä millä tasolla.
- Liitä CV:seen rekrytoinnin kannalta tärkeät yhteystiedot.
Yhteystiedot, kuten puhelinnumero, sähköpostiosoite ja mahdollinen LinkedIn-profiili, on hyvä kirjata CV:seen. Suosittelijoita ei tässä vaiheessa vielä tarvita, vaan ne pyydetään erikseen rekrytoinnin edetessä. CV:ssä ei myöskään ole tarvetta tuoda esiin esimerkiksi siviilisäätyä tai tietoa perheestä, sillä ne eivät ole rekrytointiin vaikuttavia asioita.
+ 1. Muista, että rekrytoija ei ole selvännäkijä, vaan tietää sinusta vain sen, mitä CV:ssäsi ja hakemuksessasi lukee. Pyri siis kertomaan CV:ssä mahdollisimman paljon itsestäsi ja osaamisestasi!
Tsemppiä työnhakuun! Käy tutustumassa avoimiin työpaikkoihimme tästä linkistä tai lähetä meille avoin hakemus.
Ella Maisonlahti
Rekrytoija, PwC Suomi