PwC:n tullipalvelut kattavat Suomeen tavaraa maahantuovien ja Suomesta EU:n ulkopuolelle tavaraa vievien yritysten kaikki tullikysymykset. Kansainvälisen tulliverkostomme välityksellä avustamme yrityksiä myös maailmanlaajuisesti. Yritys- ja tapauskohtaisesti räätälöitävät palvelumme sisältävät niin yksittäiset toimeksiannot kuin yritysten kokonaisvaltaisen tullitoiminnan ja globaalin kaupankäynnin tukemisen.
Tiimimme koostuu sekä tullilainsäädännön että verotuksen kokeneista asiantuntijoista. Avustamme yrityksiä tulliasiasoissa sekä edustamme yrityksiä tullitarkastuksissa ja tuomioistuimissa. Hyödynnämme työssämme teknologiaa ja kehitämme jatkuvasti asiakkaidemme käyttöön tullitoimintaa helpottavia sekä tullikustannusten säästöjä tukevia työkaluja.
Tuontianalyysimme tarjoaa kattavan selvityksen yrityksen maahantuonneista, maksetuista tulleista ja toimitusketjusta. Analyysi sisältää säästömahdollisuuksien kartoittamisen sekä suosituksemme toimintojen tehostamiseksi.
Tuontianalyysi tunnistaa liikaa maksetut tullit ja muut käyttämättömät säästömahdollisuudet sekä tullietuudet. Liikaa maksettuja tulleja voidaan hakea takaisin kolmen vuoden sisällä tullauspäätöksen vahvistamispäivästä. Analyysin lisäksi tarjoamme apua tullinpalautushakemusten tekemiseen.
Analyysimme keskittyy neljään pääalueeseen:
PwC:n vientianalyysi tarjoaa kattavan yleiskuvan vientitoiminnoistasi. Tunnistamme mahdolliset riskit, rajoitukset ja muutokset kauppavirroissa, mikä mahdollistaa menettelyjen optimoinnin, vaatimustenmukaisuuden varmistamisen sekä tehokkaan sopeutumisen globaaleihin kaupankäynnin muutoksiin.
Palvelumme sisältävät:
Tiimimme vastaa tuontitietojesi keräämisestä Tullista, niiden rikastamisesta ja analysoinnista sekä kattavan raportin laatimisesta. Tämä raportti ja sen havainnot esitellään työpajassa.
Tarjamme räätälöidyn hinnoittelumallin, joka suunnitellaan jokaiselle projektille erikseen. Tämä voi sisältää mallin, jossa palkkio määräytyy menestyksen perusteella; toisin sanoen maksumme riippuu onnistuneesta ylimaksettujen tullien takaisinperinnästä.
Avustamme määrittämään tavaroiden tullinimikkeet. Toimeksiantomme kattavat sekä yksittäisten tuotteiden luokittelun että laajemmin kaikki yhtiön tuotteet, raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin. Laajemmissa luokittelutoimeksiannoissa hyödynnämme tullinimikeanalyysityökaluamme, jonka avulla voimme tunnistaa mahdollisia virheellisiä nimikkeitä. Avustamme myös sisäisten prosessien luomisessa tullinimikkeiden määrittämiselle sekä sitovien tariffitietojen hakemisessa tulliviranomaisilta.
Avustamme tavaroiden yleisen ja etuuskohteluun oikeuttavan alkuperän määrittämisessä sekä siihen liittyvän dokumentaation laatimisessa. Tuemme yrityksiä EU:n kauppasopimusten ja muiden vastaavien etuuksien hyödyntämisessä sekä tullikustannusten optimoinnissa. Luomme yrityksille myös sisäisiä prosesseja alkuperään liittyvien tullikustannusten optimoinnille ja alkuperän oikeanlaiselle todistamiselle sekä dokumentoinnille.
Avustamme tullausarvoon liittyvissä asioissa, kuten tullausarvon määrittämisessä sekä esimerkiksi siirtohintaoikaisujen, rojaltien ja lisenssimaksujen vaikutusten arvioimisessa.
Tiimimme tukee yrityksiä tullimaksujen määrittämisessä ja niiden optimoinnissa. Tulliverot ovat merkittävä lopullinen kustannus, joka pitää osata huomioida tavaran hinnassa. Kustannuksia on kuitenkin mahdollista leikata ja riskejä hallita varmistumalla toiminnan oikeellisuudesta etukäteen sekä hyödyntämällä esimerkiksi kauppasopimuksia, kiintiöitä tai tullimenettelyitä tavaran toimitus- ja valmistusketjussa. Kauppasopimusten osalta autamme yrityksiä arvioimaan kauppasopimuksista saatavan hyödyn mm. Global Rate Finder Toolin avulla, mikä mahdollistaa myös toimitusketjujen optimoinnin tullimaksujen perusteella. Avustamme myös yrityksiä hakemaan tarvittavat tullimenettelyluvat sekä näiden implementoinnissa ja raportointivelvoitteissa. Lisäksi autamme yrityksiä hakemaan tullinpalautuksia (tullinpalautus on mahdollinen kolmen vuoden takaa).
Tavaran maahantuontiin ja vientiin liittyvien velvoitteiden laiminlyönnit voivat johtaa merkittäviin sanktioihin, kuten esimerkiksi maksamattomien verojen takaisinperintään takautuvasti kolmen vuoden ajalta, rahallisiin sanktioihin, tullilupien menettämiseen, yrityksen maineen menettämiseen, toimitusketjun hidastumiseen sekä mahdollisiin rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Avustamme yrityksiä tullitarkastuksissa, oikaisuhakemuksissa ja hallinto-oikeusprosessissa.
Avustamme yrityksiä niiden eri tullitoiminnoissa:
Kansainväliseen kaupankäyntiin erikoistuneet asiantuntijamme tukevat yritysten Trade Compliance -toimintoja kartoittamalla riskejä, tulkitsemalla lainsäädäntöä ja mahdollistamalla paikallisten tietojen saatavuuden globaalin verkoston kautta. Tuemme yrityksiä luomaan prosesseja toimitusketjujen sujuvuuden, oikeellisuuden ja toimitusvarmuuden takaamiseksi. Avustamme asiakkaitamme määrittämään, ovatko heidän tuotteet kieltojen, lupien tai muiden sanktioiden alaisia. Avustamme kaksikäyttölupien luokittelussa (ECCN) sekä mahdollisesti tarvittavien lupien hakemisessa ja muiden tavaroihin kohdistuvien sanktioiden määrittämisessä.
Arthur Österholm
Customs, Excise & International Trade, PwC Finland
puh. +358 20 787 8344